ساخت سوله ها امروزه کاربری های متفاوتی دارند و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند که با پیشرفت تکنولوژِی، تغییرات بسیاری در ساختار و نوع ساخت آنها بوجود آمده که بسیاری از آنها مثبت و لازم بوده است و همین پیشرفت ها باعث کاهش هزینه ها و سرعت در ساخت این سازه ها شده است و این عوامل منجر به مورد توجه قرار گرفتن و استقبال افراد مختلف از این نوع سازه شده است.
یکی از انواع این سوله ها ساخت سوله صنعتی است که دارای سقفی شیب دار است و از اجزای گوناگونی تشکیل شده. قسمت های مختلف یک سوله صنعتی شامل ستون، رفتر، پرلین، استرات، وال پست، بادبند، سگراد، سینه بند، پیچ و مهره و سایبان می باشد. سوله های صنعتی به دلیل این که معمولا دارای کاربردی صنعتی می باشند و برای پروژه ها و ساخت های گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد با دیگر سوله ها متفاوتند و نسبت به سوله های بتنی دارای شیب بیشتر و دهانه های گسترده تری می باشد.
امر طراحی سوله صنعتی بسیار مهم و پر اهمیت می باشد چرا که برای ساخت سوله های صنعتی می بایست تمامی عوامل موثر را در نظر داشت چرا که کوچک ترین بی اهمیتی به این نکات ممکن است خسارات زیادی را بر جای بگذارد. طراحی سوله های صنعتی ممکن است توسط افراد شرکت نرم افزاری با کمک نرم افزار صورت بگیرد البته این تنها روش نیست و در بعضی از مواقع نیز ممکن است توسط افراد متخصص و مهندسین حرفه ای در کارگاه ها و کارخانه های سوله سازی مخصوص صورت بگیرد.
وزن سوله صنعتی از جمله یکی از پارامترهای مهم و تاثیر گذار در کارکرد و کاربرد سوله می باشد که متناسب با کاربرد باید تعیین شود. اما چند پارامتر اصلی در ساخت سوله صنعتی وجود دارد که در تعیین وزنه آن تاثیر گذار است که عبارتند از :
* منطقه مورد نظر جهت ساخت سوله از جهت میزان سرعت وزش باد
* دهانه سالن
* ارتفاع ستونها
*جرثقیل سقفی
سوله سازی به دلیل کاربرد عمدتاً صنعتی (سوله صنعتی) از نظر نوع طراحی و ساخت با سایر سازهها متفاوتند. که از مهم ترین این تفاوت ها عبارتند از:
* شیب دار بودن سوله صنعتی
* بزرگ تر بودن سایز دهانه این نوع سازه نسبت به انواع دیگر
* بزرگ بودن ابعاد تیرها و ستونها که به همین جهت در اجرای این سازه نمیتوان از پروفیلهای موجود در بازار استفاده نمود و باید اقدام به ساخت آنها کرد
گاهی اوقات سازندگان علاقه مند هستند به دلایلی همچون کاهش دور ریزورق، سود بیشتر و یا احساس نا امنی از سوله هایی که می خواهند بسازند مقاطع را نسبت به طرح ارائه شده قوی تر بسازند .مثلا ارتفاع جان درپای ستون وتعداد بولتها را افزایش می دهند ویا عرض بالها را زیاد تر می کنند و یا طول ماهیچه تیر را زیادتر می گیرند. در این میان اگرچه کل طرح قوی تر شده اما باید به نکاتی هم توجه کرد:
با توجه به اینکه میزان جذب نیرو در قاب خمشی بر اساس ماتریس سختی بوده و ممکن است با قوی تر شدن یک قسمت، نیروی بیشتری هم جذب شود ، لازم است بر این اساس کنترل هایی صورت گیرد تا افزایش نیروی داخلی عضو نسبت به نیروی دیده شده در طراحی خطرساز نباشد. مثلا جذب لنگر بیشتر در انتهای تیر، نیازمند پیچ های بزرگتری دراتصال تیر به ستون می تواند باشد . با جوش دادن و تقویت بیش از حد پای ستون با استیفنرهای متعدد می توان باعث جذب لنگر در یک اتصالی که مفصلی فرض شده گردید و موجب گسیختگی در پای ستون یا ورق کف ستون یا بولتها و یا واژگونی فونداسیون شد .
یکی از کار هایی که باعث میشود تنش و لرزش سوله های صنعتی کم شود اضافه کردن سوله دوقلو یا به عبارتی بچه سوله بر روز سازه اصلی است که نه تنها بار سنگین بر روی سازه محسوب نمی شود بلکه باعث استحکام آن می شود البته باید یاداور شد که اگر قصد دارید در اینده سوله دوقلو را تکمیل کنید در طراحی اولیه سازه معمولی را بسازید و بعد در فرصت مناسب سازه بعدی را بر روی آن بنا کنید چون در صورت عدم تکمیل سازه دوقلو نتیجه معکوس میدهد و باعث افزایش لرزش و خرابی سازه می شود.
در این موارد اولا بایستی سوله ای که فقط قرار است ساخته شود را جداگانه مدل نمود و آن را مورد بررسی و ارزیابی قرار دارد . چنانچه تنش های این سوله به تنهایی بیشتر از حد مجاز است لازم است آن را تقویت نمود ، اما اگر صرفا در حالت تنها جابجایی آن قدری از حد مجاز فراتر رود به نظر می رسد می توان تا حدودی خاص که باید به تأیید دستگاه های زیربط برسد و این میزان بستگی به تعهد کارفرما در مورد ساخت قسمت نهایی سوله در مدت زمان محدود دارد می توان این جابجایی را نادیده گرفت.