سها سازه > اسکلت فلزی > اسکلت فلزی پیچ و مهره ای
اسکلت فلزی پیچ و مهره ای

اسکلت فلزی پیچ و مهره ای

اتصالات پیچی

برای اتصال قطعات آهن آلات هر ساختمان معمولا از یکی از روش های جوشکاری، پرچ یا پیچ با توجه به مشخصات محل مورد نظر و با رعایت ضوابط فنی استفاده می شود که امروزه استفاده از اسکلت فلزی پیچ و مهره‌‌ای در صنعت، به نحو چشمگیری افزایش یافته است. این در حالی است که در ابتدا این روش سازه تنها شامل سوله‌های صنعتی و مجتمع‌های پتروشیمی و سازه‌های مورد استفاده در صنایع نفت و گاز می‌شدند‌ اما هم اکنون کاربرد این سازه‌ها در ساختمان‌های مسکونی‌، اداری و تجاری که در شهرها نیز ساخته می‌شود با رشد چشمگیری رو به‌ رو بوده است‌ و محدودیت های گذشته را ندارد.
مهمترین دلایلی که باعث رواج استفاده از اسکلت فلزی پیچ و مهره‌ای شده است، عدم نیاز به جوشکاری، زمان نصب سازه ‌در موقعیت‌های سخت و سرعت بیشتر اجرا در محل نصب نسبت به سازه‌های جوشی است. این درحالی است که در سازه های جوشی مشکلات بسیاری نیز وجود دارد مثلا محدودیت در تامین برق کافی برای جوشکاری و استفاده از دستگاه های جوش مدرن، نیاز به نیروی کاری نسبتا زیاد با مهارت بالا، نیاز به رنگ آمیزی و از همه مهمتر بستن معبر ها و پیاده رو ها برای مدت طولانی و ... که به خوبی نشان دهنده سختی و زمان بر بودن کار است.


مزایای نصب اسکلت فلزی پیچی

  •  امکان بتن ریزی کلیه سقف ها در یک زمان
  •  کاهش ۳۰ درصد هزینه ساخت و ساز
  •  کاهش ابعاد فونداسیون
  •  کاهش ۷۵ درصد تیرهای فرعی
  •  ۲۰ تا ۳۰ درصد صرفه جویی در مصرف فولاد اسکلت سازه
  •  ۱۵ تا ۲۰ درصد صرفه جویی در مصرف بتن سقف
  •  ۴۰ درصد سبکتر از سقف تیرچه بلوک و ۲۲ درصد سبکتر از سقف کامپوزیت سنتی
  •  کیفیت اجرای بالا سازه
  •  استفاده از روش های نوین جوشکاری و برشکاری مطابق آئین نامه جوشکاری سازه های فولادی بر مبنای استاندارد AWSD۱.۱ مزایای سقف کامپوزیت عرشه فولادی
  •  سرعت ساخت و نصب بالا
  •  سرعت اجرا ۱۱ برابر اجرای سقف دال بتنی و سقف کامپوزیت سنتی نسبت به سازه های بتنی و جوشی
  •  حذف قالب بندی
  •  مقاومت بالا در برابر آتش سوزی
  •  کاهش لرزش س

طراحی، ساخت و نصب اسکلت فلزی پیچ و مهره ای


انواع پیچ ها در اسکلت فلزی پیچ و مهره ای

متداول ترین پیچ های مورد استفاده در سازه فلزی پیچ و مهره ای عبارتند از:
پیچ های معمولی 
پیچ های پرمقاومت
پیچ ها با دو نوع عملکرد اتکایی و اصطکاکی مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از پیچ های پر مقاومت منطبق با استانداردهای ملی یا بین المللی، برای هر دو نوع اتصال و استفاده از پیچ های معمولی فقط در اتصالات اتکایی مجاز است. در اتصالات اتکایی ایجاد نیروی پیش تنیدگی لازم نیست ولی در اتصالات اصطکاکی پیچ ها باید پیش تنیده گردند. برای حصول پیش تنیدگی استفاده از یکی از سه روش سفت کردن مجدد مهره، واشرهای کشش سنج یا آچار مدرج امکان پذیر است.

انواع استاندارد پیچ و مهره

انواع استاندارد پیچ و مهره معمولا استانداردهای آمریکایی ASTM براساس اینچ و استانداردهای DIN برحسب میلی متر هستند. البته استانداردهای آمریکایی به میلیمتر هم ارائه شده اند. DIN ۹۳۱۹۳۳ غالبا برای اتصالات اتکایی و DIN ۶۹۱۴ گل درشت نیم دنده که فقط گرید ۱۰٫۹ دارد نیز برای اتصالات اصطکاکی و با تنش های بالا استفاده می شود.
مهره های تخت معمولا از استاندارد ASTM و یا استاندارد DIN ۹۳۴/ ISO ۴۰۳۲ برای اتصالات اتکایی و از DIN ۶۹۱۵ /ISO ۷۴۱۴ برای اتصالات اصطکاکی انتخاب می شوند. در زیر مهره معادل با هر رده پیچ بر مبنای استاندارد ISO ۹۳۴ آورده شده است. مطابق اطلاعات زیر از مهره کلاس ۶ برای بولت ۵٫۸، از کلاس ۸ برای پیچ رده ۸٫۸ و یا پیچ A۳۲۵ و از کلاس ۱۰ برای رده ۱۰٫۹ و یا پیچ A۴۹۰ استفاده می شود.

مقایسه اسکلت فلزی پیچ و مهره ای با سازه جوشی

هزینه:
هزینه های اولیه مصالح ممکن است تا حدودی کمتر در مورد مصالح مورد نیاز برای ساخت سازه فلزی جوشی باشد. با این حال، سرعت و سادگی احداث اسکلت پیچ و مهره ای، بیش از هر گونه تفاوت در هزینه های مصالح، را از بین می‌برد.
کیفیت:
در حالت عادی استحکام اسکلت فلزی پیچ و مهره ای بیشتر است ولی استحکام ساختمان سازه جوشی که بیشتر مقاومتش به  مقاومت اتصالات آن است اگر به درستی و طبق اصول انجام شود از مقاومت بسیار بالایی برخوردار خواهد شد.

ریسک خطر :
 از آنجایی که هر جوش باید به طور جداگانه بازرسی، آزمایش و تایید شود، اسکلت های جوشی که در محیط پروژه، جوشکاری می‌شوند ممکن است مورد بازرسی مناسب قرار نگیرند اما سازه پیچ و مهره ای چون در کارخانه تولید و طراحی می شوند به صورت کامل مورد بررسی و آزمایش قرار میگیرند و ریسک کمتری دارند.
جابه جایی و انتقال سازه:
پس از ساخت، یک سازه ساختمانی جوشی هیچ گزینه و راهکاری برای انتقال سازه به مکان دیگر که هزینه کمی داشته باشد وجود ندارد چرا که باید همه اتصالات برش داده شود. اما در صورت لزوم، ساختمان های فولادی پیچی را می توان در یک مکان جدید جمع و مجددا نصب کرد.

خوردگی سازه
در سازه های پیچ ومهره ای قبل از رنگ امیزی،قطعات داخل دستگاههای سندبلاست و وایربرس تحت نظر واحد کنترل کیفی زنگ زدایی می شوند که در سازه های جوشی این عملیات انجام نمی گردد. همچنین در سازه های جوشی بجای رنگ غنی شده با روی، ضد زنگ بکار می رود که این امر باعث خوردگی سریع سازه می شود.
مقاومت در برابر آتش سوزی
در آتش سوزی با دماهای بسیار بالا اتصالات در سازه های پیچ ومهره ای مقاومت بیشتری در برابر حرارت از خود نشان می دهند و امکان تخریب سازه بسیار کمتر از سازه هایی است که از اتصالات جوشی استفاده کرده اند. این مقاومت بیشتر در برابر حرارت ایمنی بیشتری را برای این نوع سازه در بر خواهد داشت.

تعمیرات:
هنگامی که اسکلت فلزی جوشی دچار آسیب شود، تعمیرات فقط با برش قطعات و متصل کردن دوباره آنها می توان انجام داد در حالی که اگر یک ساختمان فولادی پیچی دچار آسیب شود، باز کردن و جابه جایی و جایگزینی اعضای اسکلت از محل کارگاه کار ساده‌ تر، کم هزینه تر و سریعتری است.
var req = { id_load : 'cache_update', class_name: 'public_cache', function_name : 'load_page', load_in_new : false, url:'steel-structure/bolts', } ; load(JSON.stringify(req));